Kompetenceudviklingsforløb for jordemødre og sundhedsplejersker
Bente Malig Larsen, Dualog, har været tilknyttet projekt Nyt Liv som uddannelseskonsulent i to år. Bente har udviklet og været tovholder på vores kompetenceudviklingsforløb for jordemødre og sundhedsplejersker, hvor formålet var at kvalificere den tværfaglige svanger omsorg der ydes sårbare gravide.
Bente har gennem hele forløbet samarbejdet tæt med projektleder og projektgruppe i en iterativ proces, hvor kompetenceudviklingens indhold og form løbende blev tilpasset projektets udvikling samt fagpersonernes praksis.
Kompetenceudviklingsforløbet har været tilrettelagt som en vekselvirkning mellem først teoretiske input på temadage, dernæst tid til at omsætte viden/redskaber i egen praksis, og til sidst rum til refleksioner og ny læring. Hvor alle dele har taget afsæt i deltagernes erfaringer, og i den praksis den nye viden skal virke i.
De refleksive rum har været understøttet af et ’Klippekort til supervision’, hvor fagpersonerne havde mulighed for at benytte Bente med henblik på gennem supervision at styrke anvendelsesdimensionen af det lærte, samt til facilitering af støttende et fællesskab hvor nye perspektiver og handlemuligheder kunne udvikle sig.
Antonovsky’s forståelse af sundhedsfremme og teorien om Relationel Koordinering har været den overordnede faglige ramme, der har bundet kompetenceudviklingsindsatserne sammen.
Kompetenceudviklingsforløbet er evalueret ved brug af spørgeskemaer og fokusgruppeinterview, rettet mod de deltagende fagpersoner.
Evalueringen viser blandt andet:
• Styrket fokus på den sundhedsfremmende tilgang til familierne og det tværfaglige samarbejde.
73,1 % af deltagerne angiver, at forløbet i stor grad har styrket kompetencerne i forhold til at samarbejde om den tidlige indsats i familierne.
”Det handler rigtig meget mere om familien end det handler, om at jeg er sundhedsplejerske og du er jordemoder… det handler om, hvad det er for noget familien har på hjerte”
• Et indgående kendskab til hinandens praksis, - et parløb, der styrker det kvalificerede skøn ude hos familierne.
84,6 % af deltagerne angiver, at forløbet i stor grad har styrket de personlige relationer til den anden faggruppe. Det at lære sammen og få et fælles fagligt fundament og et fælles sprog tilkendegiver deltagerne har stor betydning: 50% siger i stor grad, 42,3 % siger i nogen grad.
”Jeg har oplevet at samarbejdet bliver styrket, og at 1+1=3 hvis de forskellige fagpersoners ressourcer udnyttes. Det kræver, at faggrupperne er åbne overfor hinanden og er parate til at undre sig over hvad den anden siger eller gør”.
Bente har udover kompetenceudviklingsforløbet indsamlet fortællinger fra sundhedsplejersker og jordemødres møde med familierne som indgår i projektets samlede evaluering.
Samarbejdet med Bente har været karakteriseret af stor faglighed og fleksibilitet. Bente har igennem hele forløbet leveret ydelser af meget høj faglig karakter, og med en udpræget fleksibilitet i forhold til udvikling, planlægning og gennemførelse af kompetenceudviklingsforløbet. Bente har på meget fin vis formået at skabe et tillidsfuldt rum hvor læring, erfaringsudveksling samt tværfagligt samarbejde, har kunnet udvikle sig og kvalificere praksis. Vi har været fuldkommen tilfredse med samarbejdet og indsatsen leveret af Bente, og vi kan varmt anbefale Bente som en meget motiverende og usædvanlig kompetent samarbejdspartner.
Nathalie Cunin
Projektleder Nyt Liv
December 2017