Den motiverende samtale er et vigtigt redskab i projektet 'Hverdagstræning'
'Målet er at motivere ældre borgere til at blive længst muligt i hjemmet og dermed bevare deres livskvalitet. Projektet ”Hverdagstræning” i Stevns Kommune har ikke kun hjulpet borgerne, men også bidraget til en kulturændring hos plejepersonalet'.
Det var en spændende opgave, der blev stillet en gruppe medarbejdere i sundhedsplejen i Stevns Kommune i marts 2012.
Projektet ”Hverdagstræning” skulle sikre, at ældre borgere i kommunen fremover kunne blive længere i deres hjem og dermed bevare et værdigt liv på deres egne betingelser.
Plejepersonalet skulle udføre en mere aktiverende pleje, og håbet var, at kompetenceudviklingen hos personalet også kunne føre til større arbejdsglæde.
Potentiale for forandringer
Som et led i projektet bad Stevns Kommune Bente Malig Larsen fra Dualog om at undervise de 18 projektdeltagere i at anvende den motiverende samtale.
Projektdeltagerne skulle lære at motivere borgerne til at tage del i plejen, så de kunne bevare et aktivt liv og klare hverdagen med mindst mulig hjælp fra andre. Fokus for Stevns Kommune lå på at finde ud af, hvor der var potentiale for forandringer hos de ældre borgere.
Har fået ny rolle
Projektdeltagerne giver udtryk for, at arbejdet med den motiverende samtale motiverer til at arbejde rehabiliterende – og at det virker i praksis.
Bedre samarbejde
De tre dages undervisning i den motiverende samtale blev suppleret med coaching, der skulle sikre, at projektdeltagerne fik implementeret deres nye viden i hverdagen.
”Det har betydet meget at få tid til den supplerende coaching. Det har styrket vores brug af den motiverende samtale. Nu er det ikke kun noget, vi siger, nu er det også noget, vi gør. Vi har opnået et bedre samarbejde og en følelse af, at vi står sammen i rehabiliteringsforløbet. Alle medarbejdere er nødvendige for at skabe succes,” beretter Karina Bernth.
Projektet er en succes – og fortsætter fremover i Stevns kommune.