Motiveret til frivillighed – unge piger bliver sundhedsambassadører i Vollsmose
Det er langt mere effektivt at fremme sundheden i et nærmiljø, hvis borgerne selv deltager i arbejdet. Det gælder også i Vollsmose. Derfor har Dualog i samarbejde med University College Lillebælt og Sundhedscentret Vollsmose uddannet en gruppe på 16 unge piger i alderen 16 – 21 år til sundhedsambassadører.
De unge piger har som opgave at igangsætte forskellige sundhedsfremmende aktiviteter med børn og unge i nærmiljøet. De har bl.a. startet et bevægelseshold for 10-12 årige piger i Vollsmose. Her har de brugt deres kompetencer til at skabe et trygt og rart miljø for de unge piger, udvikle aktiviteter (f.eks. tyggegummitræning, zumba, gymnastik, lege og massageaktiviteter) og kommunikere med pigerne omkring sundhed.
20-årige Najwa kommer lige fra træning med pigerne og fortæller: ”Det er frivilligt, om pigerne vil komme, men de dukker op. De har det sjovt, de vil gerne lære, og de glæder sig simpelthen så meget til næste gang.”
Motoriklege og udendørsaktiviteter
De unge piger har også arrangeret en halv dag for de mindste klasser på en lokal folkeskole med sørøvertema. Her lå fokus på at lære eleverne at samarbejde. Desuden har de stået i spidsen for motoriklege i en fritidsklub i Fyrparken samt udendørsaktiviteter for børn i Lærkeparken.
Sundhedsambassadørerne fortsætter deres aktiviteter i nærområdet med stor succes.
”Forløbet har motiveret os meget til at lave noget for andre. Vores engagement er vigtigt,” siger Clara. Katja fortsætter: ”Vi har fået nogle redskaber til at vise, hvorfor det er sjovt for eksempel at dyrke motion, i stedet for hvorfor det bare er sundt.”
Vigtigt at fokusere på det sjove
”Det er vigtigt at fokusere på det sjove ved at være sund og træne,” fortæller Rajan. ”Men det har også motiveret os selv til at gå i gang med træning og tænke lidt mere over, hvad vi spiser. Vi er begyndt selv at tage trapperne i stedet for rulletrapperne.”
Gruppen af sundhedsambassadører består af piger med etnisk dansk baggrund samt piger med anden etnisk baggrund end dansk.
Dualogs bidrag til projektet
Bente Malig Larsen fra Dualog har blandt andet undervist i motivation, kommunikation og sundhedsfremme. Hun har i uddannelsesforløbet samarbejdet med sundhedsfaglig konsulent Charlotte Bødker fra Sundhedscentret Vollsmose og cand. scient PhD Annemari Svendsen fra SDU (Bevægelse, idræt og samfund).
Annemari Svendsen siger om samarbejdet: ”Det har været en stor fornøjelse af samarbejde med Bente i dette projekt. Særligt har jeg bemærket, hvordan Bente har fået pigerne til at tænke meget over vigtigheden af at være nærværende og ’menneskelig’ i arbejdet med at motivere for sundhed. Jeg har også selv fundet inspiration i Bentes metoder i og tilgange til undervisningen. Jeg kan kun anbefale Bente til lignende opgaver.”
Anbefaling fra Charlotte Bødker
Charlotte Bødker fortæller: ”Jeg er yderst tilfreds med den måde, jeg er blevet inddraget i undervisningen på. Jeg har kunnet bidrage med mine egne perspektiver og mit lokalkendskab til området. Der har været rum og plads til at være en del af undervisningen.”