Sygeplejefagligt vejledningsforløb for hjemmesygeplejerskerne i Vejen Kommune
Udtalelse fra Bo Smith, områdeleder, Vejen Kommune.
”Formålet med forløbet var at styrke den faglige dialog mellem sygeplejerskerne og mellem sygeplejerskerne og øvrige medarbejdere. Den faglige dialog er et væsentligt redskab, når sygeplejerskerne skal prioritere deres opgaver.
Den sygeplejefaglige vejledning blev organiseret i 3 grupper og forløb over 10 sessioner à 1½ time. Der afvikledes således 30 sessioner i perioden november 2014 til juni 2015. Forløbet blev startet og sluttet med en temadag.
Sygeplejefaglig vejledning tager udgangspunkt i at styrke fokus på det, der er kerneopgaven for sygeplejerskerne, og dermed styrkes prioriteringskompetencerne. Der blev forud for beslutningen om forløbet først holdt et samlet trivselsmøde for sygeplejerskerne i juni måned 2014 og efterfølgende var TR og AMR inddraget i udarbejdelse af dette tiltag.
Hvorfor var det nødvendigt?
Der var hos nogle af sygeplejerskerne begyndende tegn på udbrændthed, stress og psykiske påvirkninger, som kunne medføre sygdom. Sygeplejerskerne skal kunne håndtere meget skiftende opgavemængder og skal derfor kunne prioritere.
Hvis den enkelte oplever, at det er svært at få kollegastøtte til den faglige dialog omkring prioritering, bliver det en belastning.I perioder med vanskelige faglige beslutninger, der også indeholder etiske dilemmaer, har sygeplejerskerne brug for at have et stærkt kollegialt fundament.
Hvilke resultater er der opnået?
Som det ses af medarbejdernes tilbagemeldinger, har der været effekt hos den enkelte medarbejder, som oplever sig styrket. Der er også organisatoriske effekter. Jeg vil fremhæve, at gruppens evne til at løse udfordringer fælles er forøget, og gruppens sociale relationer er styrket, hvilket konkret også ses ved mere synlig arbejdsglæde.
Har vi arbejdet med andre forandringer i perioden?
Vi har arbejdet med at få tydelig struktur på hverdagen. Vi har haft en del udskiftning blandt personalet, og vi har ansat nye sygeplejersker i perioden. Hertil kommer, at vi har ansat en ny gruppeleder for sygeplejerskerne fra januar 2015. Det har på den måde været en periode, hvor der har været forandringer på flere felter.
Det er min vurdering, at den sygeplejefaglige vejledning har været vigtig for, at sygeplejerskerne har arbejdet sammen om at løse udfordringerne. Og resultatet er en sygeplejerskegruppe, der på mange måder er styrket i forhold til situationen, før vi startede forløbet.
Når vi valgte Bente Malig Larsen, Dualog, så var det både pga. hendes personlige kompetencer – hun er en meget behagelig person, og så hendes kæmpestore faglige kapacitet, der betyder, at sygeplejen og kernen i sygeplejen kommer i fokus. Jeg kan varmt anbefale Bente til andre sygeplejerskegrupper, der har behov for udvikling.”
Den sygeplejefaglige vejledning: Hjemmesygeplejerskernes respons
Den enkelte medarbejder oplever sig som styrket
Den sygeplejefaglige vejledning har givet sygeplejerskerne mulighed for at se nærmere på egen praksis og tage aktuelle borger-, pårørende- eller kollegiale situationer op.
Hjemmesygeplejersken har fået sat ord på egne tanker og har fået guidning til at se problemstillingen fra andre/forskellige vinkler.
Helle: ”En gave at få tid, ro og rum til at udveksle problemstillinger med kolleger og opleve, at det hjælper at få flere øjne på/se situationen fra flere sider. Det har også været givende at høre andres situationer. Jeg vil fremover have større frimodighed til at bringe problemfyldte situationer på banen.”
De sygeplejefaglige vejledningsseancer har givet tid til fordybelse – og har sat fokus på hjemmesygeplejerskens kerneydelser.
Tina: ”Det har været et ”frirum”, hvor man kunne få sagt det, man havde på hjerte, og hvor man blev lyttet til og fik direkte respons – som jeg har kunne bruge i mit daglige virke som hjemmesygeplejerske.”
Gruppens evner til at løse fælles udfordringer er forøget
Hjemmesygeplejerskerne har fået øje på hinandens styrker og kompetencer – og hvordan man kan bruge hinanden i hverdagen. Der er delt viden, og der er opnået større forståelse for hinandens arbejde.
Tina: ”Jeg har lært mine ”nye” kollegaer bedre at kende både fagligt og personligt.”
Anne – Marie E. R: ” Det har været givende at komme dybere ned i selve sygeplejekernen. Blive klogere på hvordan en opgave kan løses forskelligt”
Gruppens sociale relationer er styrket
Den sygeplejefaglige vejledning har givet et indblik i, hvilke problemstillinger de andre i gruppen har.
Nanna: ”Den sygeplejefaglige vejledning har givet det, at man har oplevet, at andre også står med de samme problemstillinger, hvilket gør, at man ikke føler sig alene – og at man har støtte fra kollegaer”.
Der er sat ord på følelser som tvivl, utilstrækkelighed og magtesløshed:
Annemarie R: ”Jeg har oplevet at der ikke er noget ”farligt” i at åbne op og være sårbar. Bente er god til at passe på os, og der er tryghed i gruppen, hvor man kender hinanden.”
Det kan virke befriende at høre, at kollegaerne genkender de udfordrende situationer, man selv står i, og opleve deres anerkendelse af den måde, situationen er håndteret på. Det er med til at skabe et sammenhold og arbejdsglæde i gruppen.
Det er forhold, som danner baggrund for faglig udvikling og vækst – og for at samarbejde om nye udfordringer og bruge hinanden til at søge nye veje til at løse fremtidige problemstillinger