At lede er at gå forrest ved at gå bagerst…
Man kan både lede noget og lede nogen. Det kan være formelt i kraft af en stilling, eller uformelt i forhold til de opgaver der skal løses.
F. eks bedriver mange relationsprofessioner uformel ledelse hver eneste dag. Det er ledelse af faglig udvikling, det er ledelse af processer, ledelse af møder, ledelse af borgerforløb, og mange andre ledelse af’er.
At bedrive ledelse fordrer viden, redskaber og metoder til at kunne agere i den to-sidighed som skal til for at kunne gå forrest ved at gå bagerst i en professionel lederrolle.
Lederrollen går på to ben og har derfor også to sider. Den ene side er det personlige lederskab og måden, hvorpå lederen varetager ledelsesopgaven
Den anden side er det ’noget’ og de ’nogen’ der skal ledes frem mod opgavens mål. De kolleger, borgere og samarbejdspartnere som indgår i de processer der skal ledes.
Dualog tilbyder
- Uddannelse og træning i forandringsledelse der frigør kreativitet og ressourcerne hos medarbejdere og samarbejdspartnere.
- Styrkelse af det personlige lederskab – sårbarhed og ydmyghed.
- Den faciliterende leder som oversætter – det at lede opad, nedad og henad.
- Uddannelse og træning i den motiverende samtale som et centralt kommunikationsværktøj i ledelse.
- Uddannelse og træning i faglig ledelse og strategisk kommunikation.
- Udbyder diplommodulet: Den motiverende samtale – ledelse af forandringsprocesser og coaching i DOL (Den offentlige lederuddannelse) i samarbejde med Komponent.
Ledelses-sparring
Er du leder, og har du brug for et rum for refleksion og faglig sparring?
Et rum hvor der ikke er handle- og beslutningstvang, men hvor du kan få en ’væg at spille bold op af’ helt uden forpligtelser? Så kan du få et klippekort til ledelsessparring hos Dualog.
Klippekortet kan du bruge fleksibelt, og når du har brug for det.
Med klippekortet får du adgang til refleksion og sparring på dine ledelsesopgaver og på de udfordringer du oplever, fx i forbindelse med nogle forandringer i din afdeling eller din organisation, eller implementering af nye arbejdsgange.
Rummet kan du også bruge til at lufte og spæde og sprøde ideer, uden forpligtelse til beslutning og handling. Jeg har udviklet nogle konkrete ledelsesværktøjer der kan understøtte dit forløb.
Referencer og udtalelser
Se her hvad lederne udtaler:
"Med den motiverende samtale har jeg fået en vigtig byggeklods til mit lederskab fremover. Jeg vil blandt andet bruge den til at udvikle mine udviklingssamtaler med medarbejderne"
– Helle Gantzhorn,leder af HR løn og personale, Odense kommune
"Jeg har fået teoretisk indsigt og redskaber til at turde give mig i kast med en samtale, hvor jeg ikke kender udkommet på forhånd - ud i forandringsledelsens åbne landskab"
– Lise Gerda Knudsen, Overinspektør, Den Fynske Landsby, Odense Bys museer
"Jeg er blevet meget bevidst om, hvad den motiverende samtale kan gøre i min til tider turbulente hverdag. Både i forhold til mine omgivelser men særligt også i min egen rolle som leder"
– Mette Andersen, rehabiliteringsleder, Odense Kommune
"Jeg har fået tilført nye værktøjer, både konkrete og "tænkeværktøjer" i min ledergerning. Særligt har jeg udviklet mig på at skabe fremdrift i samtaler"
– Thomas Agerskov Kruse, pædagogisk leder, Lille Næstved Skole.
'Jeg har oplevet at der er stor sammenhæng i mellem det du siger, din måde at undervise og de faglige artikler - det gør at modulet har virket overskueligt. Du har formået at forbinde teori og praksis med hinanden. Gennemført didaktik'.
– Berit Winder Børne og Ungdomsforvaltningen, Københavns kommune.
“Jeg har været på en faglig og personlig rejse på MI modulet. Undervejs har jeg fundet ud af, at MI er meget mere end ´bare´ en samtaleteknik. Det jeg er faldet for er MI ånden. Hvad er det for værdier jeg står på? Og hvilke værdier vil jeg gerne have at medarbejderne kender mig for? Fx samarbejde, at løfte i flok. MI landskabet har givet nogle teoretiske begreber til at hænge min hat på og til at kigge ind på min egen praksis, min rolle og mit samarbejde. Så jeg kan gå forrest og vise MI ånd og lederskab."
– Majken Yun Nielsen, afdelingsleder for Familierådgivningen. CFU, Odense Kommune
Læs her hvordan MI udfordrer lego og er en vigtig byggeklods for ledere
Læs mere om MI - en forandringsrejse uden GPS
Kluddermor
"Diplommodulet ’Den motiverende samtale’ har været øjenåbnende for mig som leder ift. at forstå nogle elementære men vigtige mekanismer i kommunikation. Modulet har givet anledning til at sætte fokus på medarbejdergruppens interne kommunikation og min egen rolle og ansvar heri. Ikke mindst ift. problematikken både at være ’kluddermor’, og samtidigt en del af det kommunikative ’kludder’.
Med den viden og de ledelsesmæssige værktøjer jeg har erhvervet mig på dette modul, vil jeg fremover bedre kunne facilitere samtaler, også dem der stikker af i alle retninger, og sikre at flest mulige ressourcer kanaliseres over i Fedtekælderens kerneydelse til gavn for de mange udsatte menneske vi hver dag møder i varmestuen.
Bente Malig Larsen formidlede det faglige indhold på en behagelig og kompetent måde og har således været en vigtig ingrediens ift. det yderst vellykkede forløb."
– Sharon Parker, leder af Kirkens Korshærs varmestue Fedtekælderen på Christianshavn
Illustrator Emma Mae Skotte Parker.