Den motiverende samtale bruges som redskab til at forebygge blodpropper
Kan opfølgende samtaler forhindre, at patienter med blodpropper i hjernen bliver ramt af flere blodpropper? Det undersøger et forskningsprojekt på Aarhus Universitetshospital. Her deltager Bente Malig Larsen fra Dualog, og den motiverende samtale er et væsentligt værktøj
Patienter med blodpropper i hjernen får hyppigt nye blodpropper. For at forebygge sygdommen skal der både medicinsk behandling og en livsstilsændring til. Projektet på Aarhus Universitetshospital prøver at give patienterne det ekstra skub, der skal til, for at de lægger deres livsstil om.
2000 patienter deltager
I alt deltager 2.000 patienter i projektet, der er et samarbejde med universitetshospitalet Charité i Berlin. Ca. 500 patienter indgår i projektet i Aarhus. Heraf bliver halvdelen indkaldt til kontrol og motiverende samtale i alt otte gange i løbet af de første 2-4 år efter blodproppen.
Den anden halvdel af patienterne modtager standardbehandlingen hos deres praktiserende læge. Projektgruppen håber at kunne påvise et fald på 28% i dødeligheden hos de patienter, der har fået ekstra vejledning, sammenlignet med kontrolgruppen.
Et forebyggende perspektiv
Projektgruppen består af tre læger samt seks udviklings- og projektsygeplejersker. Bente Malig Larsen fra Dualog har undervist projektgruppen i den motiverende samtale.
Hun har samtidig sammen med projektgruppen arbejdet med at gå fra et behandlende til et forebyggende perspektiv. I processen har man fokuseret på projektgruppens ændrede rolle fra at være kompenserende til i højere grad at aktivere patienten, så denne motiveres til forandring.
Praksisnær coaching
Projektgruppens leder overlæge Paul von Weitzel fremhæver Dualog for en praksisnær coaching:
”Den motiverende samtale er et centralt redskab i opfølgning og vejledning af vores studiepatienter. Bentes velfunderede kendskab til metoden og hendes evne til at skræddersy undervisningen til vores specielle behov har givet anledning til inspiration og mange overvejelser. Kurset har været meget værdifuldt også for dem i gruppen, som kan betegne sig som garvede klinikere med mangeårig erfaring som læge eller sygeplejerske.”
Bente Malig Larsen følger fortsat projektet og giver opfølgende coaching.
Projektet ”Intensified Secondary Prevention Intending a Reduction of Recurrent Events in TIA and Minor Stroke Patients (INSPiRE-TMS)” er et samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital og Center for Stroke Research Berlin, Charité Universitätsmedizin Berlin.